DIAMOND DA-20 C1

Diamond DA-20 je dvosedežno enomotorno letalo, namenjeno predvsem šolanju. Uporabljajo ga tako za civilna kot vojaška šolanja, letalo pa se pogosto uporablja za športno letenje zasebnih pilotov. V klubu ga radi uporabljamo predvsem za daljše poti, saj cenimo njegovo visoko potovalno hitrost.


 

Diamond DA-20C1 Eclipse je sodobno dvosedežno motrono letalo kompozitne gradnje. Proizvodnja letal tega tipa se je začela leta 1998 z modifikacijo letala Katana na Continentalov motor IO-240. Proizvodnjo linijo za ta tip letala ima Diamond Aircraft Industries v Ontariu v Kanadi. Letalo je aerodinamično zelo "čisto" in ima relativno veliko površino krila. Ta omogoča letalu drsno razmerje 1:11, kar je sicer malo v primerjavi z jadralnimi letali, je pa zelo dobro v primerjavi z običajnimi motornimi dvosedežniki.

Letalo poganja Continentalov motor IO-240, ki pri 2800 obratih proizvede 125 konjskih moči (92 kW). Tako močan motor spojen z aerodinamično naprednim zmajem omogoča letalu visoke hitrosti križarjenja. Hitrosti križarjenja se lahko približajo tudi 250 km/h, vendar je takrat primerno visoka tudi poraba goriva, ki pri tolikšni hitrosti znaša 33 l/h. Pri križarjenju z normalno porabo okoli 22 l/h letalo dosega hitrost okoli 210 km/h.

Letalo DA-20C1 Eclipse je najnovejše motorno letalo splošnega letalstva v Letalskem centru Maribor, kupili smo ga leta 2011 z namenom posodobitve flote šolskih letal. Na njem se je mogoče šolati za pridobitev licence zasebnega pilota letala. Tudi že šolani piloti se lahko na njem še kaj naučijo, saj je letalo opremljeno s sodobno Garminovo avioniko.