Utva U-75

Dvosedežno letalo je namenjeno osnovnemu in nadaljevalnemu šolanju pilotov ter vleki jadralnih letal. Uporablja se na tekmovanjih. Je eno najboljših letal za pristajanje. S takšnim letalom je bil dosežen naslov evropskega in svetovnega vice prvaka v disciplini pristajanja.


utva75_nova.jpg


Utva-75 je šolsko dvosedežno letalo, prvotno namenjeno kot letalo za zvezo jugoslovanske proizvodnje, proizvedeno v letalski tovarni Utva iz Pančeva (Srbija). Prvi prototip letala je poletel leta 1976, skupaj pa je bilo izdelanih 139 letal med njimi dva štiriseda. Letalo prazno tehta 685 kilogramov in ima največjo vzletno maso 970 kilogramov. Razpetina krill je 9,73 metra.

Letalo uporablja Lycomingov motor z oznako IO-360-B1F 4, ki proizvede 180 konjskih moči in v križarjenju omogoča hitrost 175 km/h na uro. Letalo je znano po dobri preglednosti iz kabine in svoji nizki hitrosti pristajanja, kar je idealno za natančnostno letenje. Letalo omogoča izvedbo akrobatskih figur, vendar se za to v civilnem letalstvu praviloma ne uporablja.

Utvo-75 so v Jugoslaviji uporabljali kot osnovni vojaški šolski avion. Po potrebi jo je mogoče oborožiti in z njo je bilo izvedenih nekaj akcij med balkanskimi vojnami. V Letalskem centru Maribor pa letalo uporabljamo kot šolsko letalo in kot letalo za vlečenje jadralnih letal. Piloti z utvo radi letimo, saj omogoča pristanke na kratkih stezah in obilo zabave.