Dejavnosti

Dejavnosti v Letalskem centru


Letalski center Maribor (LC Maribor) v svojih sekcijah, jadralni, motorni, modelarski, padalski in sekciji ultralahkega letenja, združuje več kot 200 članov. Letalska flota kluba šteje 9 motornih letal, 2 ultralahki letali, 12 jadralnih letal in več sodobnih padal. Letenje in padalski skoki se izvajajo večinoma na letališču v Mariboru, pri preletih pa se koristijo tudi druga letališča po Sloveniji in v tujini. V vseh sekcijah LC Maribor organiziramo lastno šolanje kandidatov. Imamo vrhunsko usposobljene inštruktorje, ki svoja bogata znanja prenašajo na bodoče letalce in padalce. Med izšolanim kadrom našega letalskega centra najdemo danes vrhunske športnike letalce - tekmovalce, nekaj naših članov pa je nadaljevalo izobraževanje in odšlo med poklicne pilote ali nadaljuje svojo pilotsko kariero v Slovenski vojski.

Športno društvo LC Maribor je najstarejši delujoč aeroklub v Sloveniji in na Balkanu. Ustanovljen je bil leta 1929 s prvotnim imenom Naša Krila. Od svojih začetkov pa do danes združuje pilote, padalce in ostale ljubitelje letenja. Sedež društva, kjer se tudi opravljajo vse aktivnosti, je na športnem letališču v Skokah pri Mariboru. Deluje pod okriljem Letalske zveze Slovenije.

LC Maribor organizira in sodeluje na raznih športnih prireditvah, mitingih in drugih dogodkih, kamor je povabljen. Posebej odmevni so tradicionalni Športni vikendi Maribora, dnevi odprtih vrat LCM-ja, predvsem pa letalski mitingi na domačem letališču. Zadnjega smo zelo uspešno in odmevno organizirali leta 2008 ( IAS2008 ).

Posebej zanimiva je tudi orientacija in dejavnost LC Maribor na področju letalske obrambe proti toči. Letalski center Marior se je prvi v Sloveniji že v osemdesetih letih odločil za izvajanje takšne obrambe. Ta dejavnost se uspešno izvaja tudi danes.

LC Maribor ima urejen tudi lasten servis letal. Že od nekdaj je v hangarju spravljenih veliko motornih, ultralahkih in jadralnih letal, ki zahtevajo redno vzdrževanje in nego. S svojim znanjem  in  v izkušeno ekipo predstavlja servis LC Maribor  dobro opremljeno pooblaščeno organizacijo za bazno in linijsko vzdrževanje športnih letal. Sedaj lahko skupaj z našimi poslovnimi partnerji naše usluge nudimo tudi ostalim operaterjem in lastnikom letal generalne aviacije.

Vrata Letalskega centra Maribor so vedno odprta za vse obiskovalce, prijatelje letenja in skakanja s padali. Razveselimo se vsakega obiska, še posebej pa smo veseli tistih, ki se bodo v prihodnosti odločili za letalstvo ali padalstvo in se nam pridružili. Tako se bo nadaljevala že potrjena 80-letna zgodovinska tradicija in nesporno dejstvo,da spada Maribor s svojo okolico med letalsko in tehnično razvitejša področja v Evropi.

Nebo ni namenjeno samo pticam, pridružite se nam in poiščite svoj košček modrine !

lcm_motorna2_small_round.png

Utva 75 - S5-DCI

lcm_ul1_small_round.png

Sting TL2000 - S5-PEC

lcm_ul2_small_round.png

Virus 912 - S5-PDG

lcm_jadralna3_small_round.png

Jadralna sekcija

lcm_padalci_small_round.png

Padalska sekcija