UL sekcija

ul_logo_250_150.png

ul_sekcija_01_small.png

ul_sekcija_02_small.png

  

Sekcija ultralahkega letenja ali na kratko UL sekcija deluje v okviru špotrnega društva LC Maribor od leta 2006. Trenutno je v sekciji 55 članov, od tega 8 učiteljev letenja, 21 pilotk in pilotov z licenco in 25 članov v postopku šolanja.

Za svojo dejavnost ima sekcija na voljo 2 ultralahki letali - Virus 912 in TL2000 Sting. Sekcijo vodi predsednik UL sekcije Viljem Očko. Za vsa strokovna vprašanja v zvezi z organizacijo letenja, postopki in režimi ter šolanjem bodočih UL pilotov je upravniku letalske šole na voljo Strokovni svet UL sekcije. Sestavljajo ga vsi učitelji UL letenja: Danilo Kovač, Ivan Trojner, Robert Hriberšek, Darko Šuštar, Dejan Kocuvan, Matija Gorjup, Maksimiljan Berglez in Matej Žunkovič.

Poleg letenja z UL letali ter šolanja piltov, se člani UL sekcije redno udeležujemo raznih prireditev, kjer predstavljamo svojo dejavnost ter seveda letala. Vsako leto, predvidoma v juniju, organiziramo tudi tradicionalno poletno srečanje UL sekcije LC Maribor na vzletišču v Cerkvenjaku.

 

Kratka zgodovina UL sekcije.

Dne 15. 12. 2006 je bil eden izmed sklepov skupščine LC Maribor, da se ustanovi nova sekcija - imenovana sekcija ultralahkega letenja. Sekcija je imela za svojo dejavnost letalo Virus 912 S5-PDG in je dejansko delovala že od časa, ko se je izbiral tip ultralahkega letala za nakup. Do takrat je vedno delovala v sklopu ostalih sekcij.
Na osnovi omenjenega sklepa je takratni predsednik LC Maribor sklical ustanovni sestanek sekcije, ki je bil dne 20. 01. 2007 in nanj povabili dosedanje aktivne pilote in učence. Ustanovnega sestanka so se udeležili: Očko Viljem, Gregorič Andrej, Turk Darko, Kovač Danilo, Brumec Aleksander, Jelen Rado, Rajšp Miran, Šafarič Andrej, Šuštar Darko, Mlinarič Franc, Berden Igor, Klinger Nino, Trojner Ivan, Osrajnik Renato, Drofenik Iztok, Malajner Danilo, Bezget Mitja, Berglez Maksimiljan, Grubelnik Peter, Brežnik Simona In Saje Darko.

Za prvega predsednika sekcije je bil predlagan in soglasno izvoljen Viljem Očko.

Leta 2008 je sekcija z lastnimi sredstvi kupila drugo UL letalo - Sting TL2000 z oznako S5-PEC. To je namenjeno nadaljevalnemu šolanju pilotov in izvedbi daljših preletov. Sekcija je z vsakim letom uspešno pridobivala nove člane, kar se je poznalo tudi na naletu, ki je iz leta v leto naraščal.

S porastom članov, pilotov z liceno in naleta je sekcija pridobivala tudi pomen znotraj LC Maribor. Tako je skupščina ŠD LC Maribor spomladi 2009 sklenila, da UL sekcija dobi drugega člana Upravnega odbora in člana v Nadzornem odboru in s tem zagotovila polno enakopravnost z ostalimi sekcijami v klubu.

Letala in piloti UL sekcije so redni obiskovalci vseh slovenskih letališč in vzletišč ter predvsem poleti hrvaških letališč na morju (Hvar, Brač, Zadar, Vrsar, Unije, Pula). v letu 2010 in 2011so bili opravljeni tudi daljši poleti na Malto, Korziko, Atene, Krf in Zakintos.

V letu 2011 je prišlo do zamenjave osnovnega šolskega letala Pipistrel Virus 912 ki je imel oznako S5-PDG z enakim tipom letala. Novo letalo, ki je dobilo oznako S5-PEW, se lahko pohvali predvsem z odličnimi aerodinamičnimi letalnimi karakteristikami in sodobno avioniko.