Piper PA-18

Piper PA-18 super cub je dvosedežno enomotorno letalo, prvič predstavljeno že leta 1949. Podjetje Piper Aircraft ga je razvilo iz modela PA-11, osnove njegove zasnove pa segajo že k modeloma J-3 in Taylor E-2 Cub iz tridesetih let prejšnjega stoletja.


Piper PA-18 super cub je dvosedežno motorno letalo, ki ima kovinsko konstrukcijo, prevlečeno s platnom. Pilot in učitelj v njem sedita v tandemski razporeditvi, torej eden za drugim. Prazno letalo tehta 422 kg, natovorimo pa ga lahko do maksimalne vzletne teže 794 kg. Značilnost tega letala je tudi konvencionalno podvozje oziroma podvozje z repnim kolesom.

Letalo poganja Lycomingov štirivaljni zračno hlajeni motor O-320 v različici, ki proizvede 150 konjskih sil. Potovalna hitrost letala se giblje okoli 150 km/h. Posebnost tega letala pa je zmogljivost poletanja s kratkih vzletnih stez. Letalo je še posebej priljubljeno med piloti v odročnih delih Kanade in Aljaske, ker takšna letala pogosto predstavljajo edini možni način oskrbe. V Sloveniji se ta letala večinoma uporabljajo za vleko jadralnih letal, za kar ga uporabljamo tudi v Letalskem centru Maribor.