​Šolanje za padalca

​Zakaj se šolati za padalca?

Padalci radi rečemo, da je naš šport edino pravo letenje, saj veste: če je vožnja z letalom letenje, potem je vožnja s čolnom – plavanje. 🙂

V padalski šoli Letalskega centra Maribor smo izšolali veliko učiteljev padalstva, ki danes predajajo svoje znanje in izkušnje naslednjim generacijam. Na to smo seveda zelo ponosni. Letalski center Maribor je najstarejši in največji aeroklub na Balkanu saj njegove korenine segajo že v leto 1889, ko je bil izveden prvi polet z balonom nad Mariborom.

Termini tečajev so po letnem načrtu naše padalske šole in so redno objavljeni na naši spletni strani. Načeloma izvedemo na leto 2-3 padalska šolanja.

POMEMBNO!  Zdravniški pregled LAPL, je obvezen pred letenjem, pri pooblaščenemu zdravniku za letalstvo, seznam pooblaščenih zdravnikov najdete na povezavi – http://www.mzp.gov.si/fileadmin/mzp.gov.si/pageuploads/DL_osebje/seznami/pooblasceni_zdravniki.pdf

​Zakaj padalsko šolanje v Letalskem centru Maribor?

Kot eden največjih padalskih centrov v Sloveniji, ki premore svoje letališče in svojo floto letal za izvajanje padalskih skokov, vam ponujamo kvalitetno šolanje z uporabo sodobne opreme in metod. Smo slovenska šola padalstva, ki ima strokovnjake za vse zvrsti padalstva TSO, IAD in AFF. Za vas in vašo varnost bodo skrbeli izkušeni učitelji padalstva, ki vas bodo uvajali v skrivnosti in lepote prostega pada, nove dimenzije vašega življenja! Pridobili boste A licenco padalca,katero boste lahko nadgradili z B licenco. 

Celotno opremo (padalo, čeleda, višinomer, očala,…), ki jo potrebujete za praktični del šolanja, zagotovi naša šola in je vključena v ceno. Sami potrebujete samo primerno obutev in oblačila na primer visoke ali športne čevlje, trenerka ipd.

​Program padalskega tečaja

Padalsko šolanje poteka v dveh delih:

TEORETIČNI DEL:

Obsega 18 ur predavanj v učilnici, kjer boste poslušali 7 predmetov in sicer:

 • Uvod in zgodovina padalstva
 • Osnove teorije skoka
 • Predpisi
 • Meteorologija
 • Tehnika skoka
 • Padala, oprema, letala
 • Izredni primeri

Po teoriji v učilnici še sledi 6 ur poligonskega ali zemeljskega učenja:

 

 • Priprava na skok
 • Izredni primeri
 • Zlaganje padal
 • in nato še klubski preizkus znanja.

PRAKTIČNI DEL

Po uspešnem zaključku teoretičnega dela nadaljujete s šolanjem v zraku – torej izvajanjem skokov s padalom do opravljenega izpita za dovoljenje padalca (PL – parachutist licence). Na izpit se lahko prijavite, ko imate opravljenih 25 skokov. Teoretični in praktični del izpita opravite pred pooblaščenim izpraševalcem, pridobljeno dovoljenje pa ima veljavo povsod po svetu.

Pri praktičnem delu šolanja se boste lahko odločili med dvema metodoma oz. dvema načinoma šolanja in sicer:

TSO šolanje (trak za samodejno odpiranje padala)

Pri tem načinu šolanja vas učitelj padalstva spremlja v letalu, iz letala pa odskočite sami pri čemer se vam padalo odpre avtomatsko s trakom, ki je na enem koncu pritrjen na padalo, na drugem koncu pa na letalo iz katerega odskočite. Po nekaj skokih z avtomatskim odpiranjem, pričnete s skoki, kjer boste padalo odpirali sami, skakali pa boste tudi iz vedno večjih višin tako, da boste imeli tudi več prostega pada.

AFF šolanje (Accelerated FreeFall)

Pri tem načinu šolanja vas učitelja padalstva spremljata pri prvih 7 skokih (najprej 2 učitelja, nato samo še 1 učitelj) v prostem padu. Držita vas za sistem vezi, medtem ko sami v zraku dokazujete določene spretnosti. Način šolanja je dosti dražji od načina šolanja po TSO. Edina prednost je da, nekoliko hitreje napredujete do skokov iz višine 3000 metrov ali več.

​Investicija v šolanje

Vaša investicija v  šolanje bo:

 • Teorija: 190 eur

Praktični skoki

 • Višina 1000m: 31 eur
 • Višina 1500m: 34 eur
 • višina 2000 m: 39 eur
 • Višina 3000 m: 47 eur

V posamezni ceni je razen skoka vključen tudi učiteljski nadzor in usmerjanje ter najem padala, višinomerja, čelade in očal.

V cenah je že zajet DDV.

Tandemski skok s padalom

Sanjate o letenju? Si želite pognati adrenalin po žilah? Morda podariti bon za skok nekomu drugemu? Prišli ste na pravo mesto.

Tandemski skoki predstavljajo najvarnejšo in hkrati najenostavnejšo obliko padalstva. Potrebne so minimalne priprave, vseeno pa doživite celotno padalsko izkušnjo.

Kontaktirajte nas: 041/877 592 ali tandemi@skydivemaribor.com