Že za marec leta 2020 sem načrtoval 3 dnevni obisk 6 tovarn UL letal z namenom pridobiti več znanja, izkušenj in informacij, saj smo v UL sekciji počasi pričeli razmišljati o tretjem letalu. Prvi val Covid-19 me je sicer zaustavil, zato sem počakal na novo priložnost.

Na pot sem se odpravil v sredo 22. julija, splaniral pa sem malo krajšo, 2 dnevno varianto. Mogoče to niti ni bilo slabo, sam sem se na pot odpravil sam. V dveh dnevih sem z virusom preletel skoraj 9 ur, pa še skoraj 3 ure s testnimi letali.

Pot sem razdelil na dve etapi. Prvi dan sem startal zgodaj zjutraj ob 5:23. Cilj je bil odleteti do tovarne Tomark na vzhodu Slovaške, nato malo severno na Ekolot na Poljsko in nato do večera odletei na Češko v Hradec Kralove, ter tam prenočiti. Pri Tomarku sem opravil 2 testna poleta z Viperjem in Skyperjem, ter si nato ogledal še tovarno. Imel pa sem neizmerno srečo, da je na desnem sedežu zraven mene sedel Dušan Šamko, nekdanji svetovni prvak v akrobatskem letenju. Pri Ekolotu sem opravil testni polet z Topazom ter si seveda ogledal tovarno.

Naslednji dan sem pri TL-ultralight opravil testni polet s Siriusom, ter nato odletel na letališče Vysoke Myto, kjer sem se srečal z lastnikom tovarne, ki izdeluje letala Ellipse Spirit. Tam žal testnega leta nisem mogel opraviti, saj je bil testni pilot iz vzhoda Češke v karanteni. Nato sem nadaljeval pot proti Kunovicam, kjer domuje Bristel. Po ogledu tovarne in testnem poletu sem se odpravil proti domu, tako da sem v Mariboru pristal 15 minut pred zaprtjem letališča.

Sicer pa si oglej video reportažo: Polet čez 6 držav v dveh dneh